Tanssilajit

Tanssin Taitajat ry:n tunneilla opit uutta tai parannat entistä osaamistasi eri tanssilajeissa. Miten tassilajit eroavat toisistaan? Alla olevassa luettelossa on jotain tietoa ja lisää löydät mm. Wikipediasta ja YouTubesta.

Argentiinalainen Tango

Tangoa ei ole ilman harmonista liikettä, musiikin tahdistuksen kuuntelua ja sen synnyttämä kävely on tangon askelluksen koko ydin. Tangoa opetetaan usein askelkuvioiden kautta. Kyseessä on kuitenkin vain sarja tavanomaisia askeleita, joissa suuntaa muutetaan tai askelten keskeyttämisestä tulee koristuksia. Kaikkien erikoisten askelkuvioiden perustana on oikeaoppinen tango kävely, jota kannattaa treenata kymmenen kertaa enemmän kuin kuvioita. Kappale esim. Por una cabeza ja Kasvojas en muista.

Bachata

On edelleen pop, varsinkin ulkomailla sen huomaa. Se on salsa tanssijoiden "hidas". Se on rauhallinen tanssi, jossa tärkeää on läheisyys ja tunne. Sitä tanssitaan lähtiessä suljetussa otteessa ja avaten aina välillä mutamaa avoimeen kuvioon. Kappale esim. Stand by Me ja Mä olen sun kokonaan.

Rumba-Bolero

Kilpatanssijoille se Rumba. Bolero on kuubalaisten kosiotanssista kehittynyt, miehen ja naisen välistä suhdetta ja erilaisia tunnetiloja kuvaava tanssi. Sitä voidaan tanssia suljetussa tai avoimessa otteessa. Kappale esim. Sieluni kaunis Maria ja Besame Mucho.

Boogie-Woogie

On mennyt suosiossa usein paikoin jo sukulaisensa Jiven ohi. Tässäkin perusaskel on kuuden iskun pituinen triple step:iin perustuva. Kappale esim. Honky Tonk Song ja Sata kesää, tuhat yötä.

Bugg

Ruotsalainen paritanssi rock, beat, disco ja rhythm&blues -musiikkiin. Perusaskel on viejällä vapaa ja seuraajalla askel ja isku. Toisinaan Buggia voi nähdä tanssittavan myös dubbelina eli yksi viejä/mies vie kahta seuraajaa/naista. Kappale esim. Valkoinen ruusu ja Pientä unelmaa.

Cha Cha

Tanssilaji on lavoilla tanssittavista lattareista ehkä yleisin. Sen rytmi on muihin lattareihin verrattuna hiukan haasteellisempi, mutta askeleet ovat melko helpot. Se kuuluu tanssilavojen esiintyjien ohjelmistoon lähes takuuvarmasti. Kappale esim. Keinu kanssani, Tummat silmät ruskea tukka ja Rebecca.

Foksi

Foksi on suljetun otteen tanssi, jota voi tanssia hyvin monenlaiseen tanssilavoilla soitettavaan musiikkiin. Foksin perusaskel on tanssiharrastuksen vasta-aloittaneelle varsinainen "selviytymispaketti", jolla selviää lähes kaikesta tanssilavoilla soitettavasta musiikista. Kappale esim. Rooma ja Kesä yön sillat.

Fusku

Fusku on kehittynyt Jivestä suomalaisilla tanssilavoilla ja-ravintoloissa omaksi kansalliseksi tyyliksemme. Fuskua tanssitaan etupäässä reippaaseen foksi-musiikkiin esim. Kellohame heilahtaa ja Kai saan.

Hidas valssi

Hidas valssi on rauhallisesti keinuva tanssi, jota tanssitaan kolmijakoiseen musiikkiin. Hidas valssi on oma tanssi rytminsä eikä sitä voi tanssia perinteisen valssin askelin. Hitaaseen valssiin kuuluu nousut ja laskut sekä rauhallisempi pyöriminen. Tyypillisiä kappaleita mm. Soittajan salaisuus ja Viimeinen valssi.

Humppa

Humppa on lavatangon lisäksi suomalaisten ikioma erikoisuus. Perushumppaa tanssitaan Samban perusaskeleita muistuttavalla tavalla. Kävelyhumpassa käytetään joustollista kävelyaskellusta suljetussa tanssiotteessa välillä avaten. Kappele esim. Jätkän humppa ja Villit ruusut.

Jenkka

Jenkkaa voi tanssia monella eri tavalla; perinteisen hyppyjenkan lisäksi letkajenkkana tai tanssiparin kesken tanssittavaa valjakkojenkkaa. Jenkan kävelyversio tunnetaan Sottiisin nimellä. Kappale esim. Korpi Ollin jenkka ja Lapsuuden pihapuu.

Jive

Lindy Hopin riisuttu versio, joka tyyliltään on jäämässä Lindyn ja Boogie varjoon, mutta on edelleen hyvä ensimmäiseksi swing-tanssiksi Fuskun ohella. Kappale esim. Hän sua niin rakastaa ja Vielä kerran.

Salsa

Salsa on lattareiden kuninkuustanssi ja siksi yksi tämän hetken suosituimmista nousevista tanssilajeista myös lavatanssijoiden keskuudessa. Salsaa tanssitaan paritanssina. Kappale esim. Lauantai ilta ja Kanna mukanasi unelmaa.

Samba

Samba on vauhdikkain lattaritanssi ja siinä on mukaansa tempaava rytmi. Se on brasilialaista alkuperää. Karnevaalisamba tuli tunnetuksi II Maailmansodan loppupuolella Euroopassa. Liikkeen pohjana on letkeä ja sykkivä varton jousto. Sambaa voisi kuvailla sanoilla pehmeä, pyöreä "raskas" ja rento. Kappale esim. Eso Beso ja Milloin, milloin.

Suomalainen tango

Suomalaista tangoa tanssitaan ympäri Suomen tanssilavoilla. Tango on suurten tunteiden tanssilaji, jonka askelissa on tasaisuutta ja hallittua voimaa.

Kappale esim. Satumaa ja Tulisuudelma.

Vanha tango

Suomalainen tango, joka on kehittynyt siitä, että seuraajalla oli tanssiessaan pitkä hame. Tällöin viejän täytyi osata viedä niin, ettei hame ollut tiellä kun tanssittiin. Nykyään tanssilaji on taas suosiossa, vaikka seuraajat eivät nykyään käytä pitkää hametta lavatansseissa. Kappale esim. Salainen perintö.

Valssi

Valssi on seuratansseista vanhin. Valssi on kehittynyt 1700-luvulla Itävallassa. Tahtilaji on 3/4. Valsseja on hitaita esim. englantilainen ja amerikkalainen valssi ja nopeita esim. Wienervalssi, mutta joka on vähän nopeampi kuin suomalainen valssi. Kappale esim. Syntymäpäivä ja Ilta Skanssissa.